Jégkár elleni védelem, tippek a jégkár megelőzése érdekében

Jégkár elleni védelem, tippek a jégkár megelőzése érdekében

2023.04.22.

Az autók természeti katasztrófák elleni védelme mindig is fontos téma volt az autótulajdonosok körében. Az egyik leggyakoribb természeti csapás a jégeső, amely súlyos károkat okozhat az autókban.

Évszaktól függetlenül évről-évre egyre gyakrabban találkozunk jégesővel, ami Magyarországon évente több ezer autóban tesz kisebb – nagyobb károkat.
Ha nincs külön jégkárra biztosítva az autó (az alap biztosítás nem tartalmazza ezt) úgy a javítás összege az autótulajdonost terheli, amely a jégkáros autók esetében nem ritkán 400 ezer forint feletti összegre is rúghat.

Joggal merül fel a kérdés, hogy mit tehetünk az autó jégkár elleni védelme érdekében?

Az alábbiakban összeszedtünk néhány tippet, tanácsot, melyekkel megelőzheted vagy minimalizálhatod a jégeső okozta károkat autódon:

Tippek a jégkár ellen:

 • Légy mindig résen!
  Mindig kövesd az időjárás jelentést, sőt érdemes telefonodra letöltened egy időjárás-előrejelző alkalmazást, mely eső, jégeső és minden egyéb szélsőséges időjárás esetén értesítést küld arról a telefonodra. Így jó eséllyel nem érhet majd váratlanul a jégeső. Pontosan látod majd, mikor nem éri meg autóba ülni és mikor érdemes fedett beállót keresni, esetleg ponyvával letakarni az autódat.
 • Lehetőleg fedett helyen parkolj!
  Bagatell tanácsnak tűnhet, de ha a pláza parkolójában is törekedsz arra, hogy lehetőleg fedett helyen parkolj, kevésbé teszed ki autódat az időjárás viszontagságainak. Így tehát ne csak otthon, vagy a munkahelyeden igyekezz a fedett helyi parkolásra, de a bevásárlások alkalmával is, amikor csak lehet, válaszd a mélygarázst. 
 • Használj ponyvát!
  Nem mindenki teheti meg, hogy otthon a nap végén saját garázsban hajtsa az autóját, számukra védelmet nyújthatnak a különféle jégeső elleni ponyvák. Bár 100%-os védelmet sajnos ezek sem tudnak garantálni, a kisebb szemű jégdaraboktól megvédhetik autódat, illetve szerencsés esetben a nagyobb jégdarabok esetén is csökkenthetik a kár mértékét.  
 • Húzódj fedezékbe!
  Van az úgy, hogy éppen úton van az ember és akkor szakad rá a jég… Ilyenkor egyetlen dolgot tehetsz: igyekezz minél előbb fedett helyet keresni és húzódj le az autóddal. Tehát ha még fél órás út áll elötted hazáig, ne az legyen a cél, hogy a jégesőben minél előbb hazaérj! Keress egy benzinkutat, egy mélygarázst, vagy legalább egy magas épületet, amihez elég közel, szélárnyékos oldalon parkolhatsz.
 • +1 tipp: Casco, Casco, Casco!
  Ahogyan azt már fentebb is említettük, a kötelező biztosítás nem terjed ki a jég okozta károkra. Éppen ezért, ha biztosra szeretnél menni, mindenképp érdemes lehet kiegészítő biztosítást kötnöd.


A megfelelő felkészültség és óvintézkedések segíthetnek megvédeni autódat a jégkártól és más időjárási veszélyektől. A megelőzés mindig olcsóbb és hatékonyabb, mint a károk utólagos javítása, ezért érdemes odafigyelni az autó jégkár elleni védelmére. Az autó jégkárosodásának elkerülése nem csak az autó megóvásáról szól, hanem a biztonságodról is. Vigyázz az autódra, vigyázz magadra, és élvezd az autózást minden évszakban biztonságosan! 

Mit tehetsz, ha a fenti tippek ellenére mégsem sikerült megóvnod autódat a jégesőtől?

Fordulj hozzánk bizalommal! A kapcsolatfelvétel során küldj számunkra néhány fotót autód sérüléseiről és egy gyors árkalkuláció után, 1 napon belül vissza is hívunk, hogy minél előbb elkezdhessük autód javítását. 

Ha pedig rendelkezel Cascoval, még a biztosítási ügyintézést is levesszük a válladról.
Kattints a részletekért! >> 

Paintless Car Repair logo
+36 70 389 5187

info@paintlesscarrepair.hu

Copyright © 2023 | Minden jog fenntartva | Web